Så blev det 2022. Vi kiggede tilbage, og nu vi kigger frem. Vi har skålet og ønsket hinanden et godt nyt år.

Det har vi gjort siden 1800-tallet, hvor det dog mere mindede om en bøn. Dengang handlede det banalt om at få nok at spise: flæsk, mælk og brød. Sådan ser det ikke ud i dag. Tværtimod. Vi spiser for meget og ofte forkert! Det er desværre velfærdssamfundets paradoks. For lidt og for meget.

Nytårsaften kigger vi sjældent tilbage og tænker på dårlige vaner. I champagnens glædesrus ser vi frem – og lover hinanden bod og bedring. Nu skal vi tage os sammen – leve sundere og tage vare på vores liv. Kort sagt: Vi afgiver nytårsforsætter! Men de fleste fortsætter deres gamle, dårlige vaner.

Det gælder ikke mindst på madområdet, hvor ordet ”vægttab” erstatter både juleevangeliet og nytårstaler. Medierne bugner af sunde tilbud og genveje til et lykkeligere liv. Vi bider kritikløst på krogen – i håbet om, at drømmen går i opfyldelse i morgen eller i hvert fald inden påske. Hvor der ironisk nok er nye frokoster på vej.

Vaner og tålmodighed

Om vi ryger, drikker eller spiser for meget og forkert hænger som regel sammen med vores (dårlige) vaner.  Men vaner er ikke noget man ændrer med et trylleslag. De er en del af proces, der tager tid. Og ikke tid forstået som et fast skema. Måske tager det uger, måske måneder eller længere … hvis det skal hjælpe på langt sigt.

Ændring af vaner er en kompliceret mental proces. Hjernens indviklede funktioner kræver tid. Vaner skal besluttes, tillæres, gentages og gøres til en del af en automatisk, ubevidst handling. Jo mindre vi tænker på en ny, bedre handling, jo mere forbedrer den vores livskvalitet.

Hvis man sætter for mange, for store, uoverskuelige mål i dagligdagen og livet, bliver disse mål urealistiske og uopnåelige. Ok, mange oplever en lykkerus på kort sigt ved at tabe 10-15 kg med en mirakelkur. Men alt for mange falder tilbage i det gamle spor, de tidligere vaner. Og så er man lige vidt.

Det er enkelt

Tænk over dit liv. Dine mål, drømme, ønsker. Er du tilfreds? Har du lyst til at ændre noget? Hvis du er motiveret til at ændre livsvaner, skal du prioritere. Ikke prøve at ændre alt. Vælg 2-3 områder, hvor du seriøst og realistisk kan gøre noget ved dit aktuelle liv.

Du kan ikke ændre dit liv på én gang. Men du kan nemt ændre de små, dårlige vaner. Hvad med morgenmaden? Får du tilstrækkeligt at drikke – bortset fra de automatiske kopper kaffe? Får du motioneret nok – måske bare ved at 2-3 gange om ugen at cykle eller gå til arbejdet.

Anerkendelse

Lad være med at bebrejde dig selv, hvis du ikke altid overholder dine løfter til sig selv. Giv dig selv anerkendelse for at arbejde den rette vej. Du er ikke en maskine, men et menneske med følelser og holdninger. Dårlig samvittighed er en elendig motivationsskaber. Glæden ved at leve op til sine ’forsætter’ er stimulerende!

Lad være at lægge et alt for stramt tidsskema. Men aftal med dig selv at ’evaluere’ med passende mellemrum. 2 uger, 4 – 6 eller 8 uger? Hvor er jeg lige nu, går det den rigtige retning, hvordan har jeg det med mine nye vaner?

Godt nytår!

Året er lige startet. Måske har du allerede mistet modet til at gå i gang med nytårsforsætterne. Men husk: det er aldrig for sent!

Om Birgitte Flensholt

Birgitte Flensholt er ernærings- og husholdningsøkonom og har en bachelor i psykologi. Hun arbejder som kostkonsulent og har særlig stor erfaring med rådgivning og vejledning af udsatte befolkningsgrupper.

Se hendes kurser hos Kursusmaker her

Skriv et svar