Udviklingshæmmede kan have svært ved at sætte ord på sorg. Derfor kan de let misforstås og i værste tilfælde fejldiagnosticeres. For Skot Andersen tog det 33 år, før han turde tale med sin datter om deres fælles sorg

Det gør ondt hver eneste gang, at vi skal sige farvel, og det har jeg aldrig vist dig.

Skot Andersen

Efter 33 år fortalte Skot Andersen for første gang sin datter, hvordan han virkelig følte.
Han gav hende mulighed for at sørge sammen med ham – en sorg at hun ikke kunne bo hjemme – da hun blev nødt til at være på en institution.
Og selv om datteren Cæcilie intet sprog har og derfor ikke kunne udtrykke sin sorg i ord, så blev begivenheden skelsættende. Ved at se hendes og hans egen sorg i øjnene, blev deres forhold bedre end før.
Siden Cæcilie var 10 år gammel, har hun boet på institution. Hun er udviklingshæmmet og har intet sprog.

Man får jo ikke børn i denne verden for at sende dem på institution. Så det var en stor sorg at overgive sig og sende hende på institution, men det var for at redde resten af familien.

Skot Andersen

For to år siden skulle han aflevere hende på bostedet Landsbyen Sølund i Skanderborg, ligesom han har gjort tusindvis af gange.
Men i stedet for at hoppe ud af bilen og skynde sig ind med hende, så får han fortalt Cæcilie, hvordan han føler.

Den sorg fortæller jeg Cæcilie – at jeg var ked af det, fortæller Skot.

Skot Andersen

For 35 år siden blev Skot Andersen far til Cæcilie.

Jeg græd den aften. Jeg græd så voldsomt, at jeg måtte hente min nabo, for jeg blev helt bange for mig selv.

Skot Andersen.

Cæcilie kan kun kommunikere via fagter og lyde, og kræver hjælp næsten døgnet rundt.Skot Andersen husker tydeligt, hvor svært det var at sende hende på institution.

Der er jeg så vred og frustreret indvendig, så jeg sætter mig hjem og tager fotoalbummet frem, fra da hun var helt lille. Så tvinger jeg mig selv til at græde. Det gør jeg for at lette sorgen. Min sorg var blevet til vrede og frustration.

Skot Andersen

For to år siden fik han fortalt hende, hvordan han havde haft det i alle årene.

Det har forandret mit liv, og vores samvær – Cæcilie og mig. Hun er sjældent vred på mig, det kunne hun godt have været før. Der er sket en afklaring.

Skot Andersen

Se hele indslaget på vores Facebook-side.

Skriv et svar